nl-NL
nl-NL
  • /
  • /

Damwand drukken - een machine keuze

Bas de Lange- commercieel directeur Gebr. van 't Hek 11 mei 2016

In de vorige eeuw zijn voor het eerst in Japan machines ontwikkeld om damwand zonder enige vibratie statisch in de grond te drukken. Machines met merknamen als “Silent Piler” “Tosa” en “Still Worker” werden in Japan gebouwd en wereldwijd verkocht.  

Bij deze methode worden eerst startplanken ingetrild of de machine start vanaf een frame dat vol gelegd is met ballast of damwand profielen. Vervolgens loopt de machine over de damwand heen. Er waren destijds ook funderingsbedrijven die zelf machines ontwikkelden maar deze berustten op hetzelfde principe.  

Het nadeel van deze machines is de breedte van de klem waardoor het hart van een te installeren damwandscherm toch gauw 70 cm vanaf een belending komt terwijl er met een hoogfrequent trilblok soms binnen een afstand van 40 cm gewerkt kan worden. Verder vereiste het werken met zo’n drukmachine zeer veel machine gevoel om de in opkomst zijnde Z-profielen schade vrij te installeren.  

Al weer vele jaren worden nu ook damwand statisch ingedrukt met drukmachines die tot 4 enkele planken tegelijk vastpakken en aan de makelaar van een conventionele funderingsmachine bevestigd kunnen worden. Handelsnamen zijn ABI en HQP.    

Het voordeel van deze machines is dat door de steun die de planken onderling van elkaar ondervinden, die eerder genoemde Z-profielen beter geïnstalleerd kunnen worden. Bovendien kan er met deze grote machines toch dichter bij een belending worden gepositioneerd omdat de profielen niet  “omklemd” worden. 

Toch kennen deze grote machines ook nadelen. Te denken valt aan het relatief hoge machine gewicht, wat in erg precaire situaties een nadelige uitwerking op de omgeving kan hebben. Bij het toepassen van de “ouderwetse drukpers” kan de hijskraan verder weg worden geplaatst.  

Beide machines hebben dus een andere werkmethode met voor- en nadelen.

In situaties met tijdelijk damwand kan het daarom gunstig zijn om beide type machines in te zetten. Bijvoorbeeld een HQP damwand drukker voor het installeren en een Silent Piler voor het weer verwijderen.

Deze laatste machine kan zich goed manoeuvreren in de beperkte ruimte die ontstaat op de bouwplaats als bijvoorbeeld een kelder gereed is. Een bouw(toren) kraan kan dan helpen bij het uithijsen van de damwandprofielen.

Bel me!

0299 - 420808 aanvragen